Informatie over rennen:
Nederland kent 14 windhondenrenverenigingen, waarvan 12 onder de reglementen van de Commissie voor de Windhondenrensport en twee zogenoemde Federatie verenigingen. 12 verenigingen, verspreid over het land, hebben een eigen baan en richten zich op het baanrennen. 2 verenigingen hebben geen eigen renbaan. 6 verenigingen verenigingen houden zich (ook) bezig met coursing.
Er zijn vier soorten haassystemen: het sleephaas, waarbij de kunsthaas aan een touw langs klossen wordt getrokken. Daarnaast een haasysteem, waarbij de kunsthaas aan een moter zit die op een rail is bevestigd. Vroeger ook in Nederland, maar nu alleen nog in het buitenland zijn er ook nog een elektrisch haassysteem, waarbij de kunsthaas aan een staalkabel wordt rondgetrokken en een systeem dat gebruik maakt van zogenaamde galgen.

Het wedstrijd seizoen loopt van eind maart tot in november, In Nederland vinden er vrijwel elk weekend een of twee baanrennen plaats.
De 13 verenigingen dienen bij de commissie aanvragen in om wedstrijden te mogen organiseren. Op basis daarvan stelt de commissie de jaarlijkse renagenda vast.
Wanneer u in het bezit bent van een startlicentie kunt U deelnemen aan een wedstrijd mits nog aan het volgende voldaan is:
Om een rencertificaat te krijgen moet de hond aan een aantal eisen voldoen: Hij moet een Verklaring Goedrond hebben; dit houdt in dat de hond zijn eigen course loopt (haasvast is) en alleen oog heeft voor het haas en dus met andere gelijkwaardige honden samen kan rennen en deze niet hindert (niet stoort). Ook moet de hond in het bezit zijn van een geldige rabiësinenting en de eigenaar moet lid zijn van een van de windhondenren vereniging. Tenslotte moet de hond worden gemeten, dat kan vanaf 12 maanden
De leeftijd van Uw hond moet minstens 18 maanden zijn wanneer het een groot ras betreft en minstens 15 maanden bij kleinere rassen (whippet en italiaanse windhond). De maximale leeftijd is 8 jaar.
Iedere deelnemer dient in het bezit te zijn van het Nationale Ren- en Coursingreglement.
U dient minimaal een halfuur voor het begin van de wedstrijd Uw startlicentie met de hondenpas afgegeven te hebben bij het wedstrijdsecretariaat. Dit kan daardoor vaststellen of er bepaalde honden ontbreken en kan dan nog maatregelen treffen vóór de wedstrijd begint.
Het is onfatsoenlijk om niet te komen opdagen en hinderlijk voor andere deelnemers en u blijft overigens verplicht het inschrijfgeld te voldoen.
Bij het inleveren van Uw startlicentie dient u ook Uw inschrijfgeld te betalen en kunt u een wedstrijdprogramma kopen indien u dit laatste wenst.
In dit programma kunt U vinden in welke rit Uw hond is ingedeeld en onder welke kleur van het rendek U moet starten. Er zijn 6 mogelijke kleuren dus voordat U met rennen begint zult U zes rendekjes moeten aanschaffen of produceren.

De speaker zal enige ritten van te voren een oproep doen om U klaar te houden voor de loting. De loting dient ervoor om een onafhankelijke keuze van het nummer van het starthok mogelijk te maken. De loting wordt met een loodmachine gedaan. Wees op tijd en vergeet de muilkorf en de juiste kleur rendek niet ( rood 1, blauw 2, wit 3, zwart 4, geel 5, zwart/wit 6). Controleer thuis de knopen van het rendek en de kwaliteit van de sluiting en de passing van de muilkorf zodat U niet voor verrassingen komt te staan.
er verschillende klassen waarin de honden lopen: de A, B, C en Sprintersklasse. Als je met een hond aan wedstrijden begint, zal de hond in de B klasse starten, want dat is de beginnersklasse. Al naar gelang zijn prestaties promoveert de hond naar de A klasse, dit is de topklasse waarin de honden kunnen deelnemen aan kampioenschappen, of degradeert hij naar de C klasse, de klasse voor de wat minder snelle of oudere honden. Bovendien moeten afgemeten honden, dat zijn whippetreuen boven de 51 cm en whippetteven boven de 48 cm, in de Sprintersklasse lopen. Deze klasse kent geen titelrennen.
De honden starten uit een starthok. Als de klep los gaat, zetten de honden de achtervolging in. Als ze de afstand hebben afgelegd eindigen ze in een ‘zandbak’.

Na afloop van de rit dient u zo snel mogelijk de hond op te (laten) vangen en van de renbaan te verwijderen. Ga hierbij niet op het uitloopvlak van de honden staan wanneer de honden nog niet stilstaan om kwetsuren van uzelf of een hond te voorkomen.

Daarna kunt U dan de muilkorf en het rendek verwijderen. Is uw hond nog steeds te opgewonden na de rit houdt dan de muilkorf wat langer op zodat de hond niet plotseling kan uithalen naar ander “wild” bij het uitlopen. Is het koud en winderig weer geef dan de hond een warmtedek aan, anders vat hij kou of wordt stijf bij het uitlopen.

Bij renbanen met een zandopvang dient u na het uitlopen de voeten van de hond uit te spoelen anders kan er een nagelriemontsteking ontstaan die maar lastig wil genezen. Mocht Uw hond daar snel last van hebben, kan men uit voorzorg de nagelriem “tapen” met smalle sporttape.
Een wedstrijd is opgebouwd uit series, herkansingen, halve finales en finales. Zo zullen (in theorie) de 6 beste honden uiteindelijk in de finale strijden om de overwinning.
Tot slot de wedstrijddag zelf:
De hond krijgt in de regel 8 a 12 uur voor de race nauwelijks of geen eten, iedere eigenaar gaat daar op eigen wijze mee om. In de natuur lopen de honden namelijk ook op een lege maag. Geef je hond desnoods een “licht ontbijt”, maar in ieder geval niet meer dan dat.VaakVaak worden de honden voor aanvang van een wedstrijd gekeurd door een dierenarts, zodat zieke honden, loopse teven of geblesseerde honden worden uitgesloten van de wedstrijd.
Voordat de hond zal racen, wordt hij warmgelopen en vaak ook gemasseerd met massage-olie. Bij extreem koud weer zal de hond een warmtedek dragen. Zo blijven de spieren warm en wordt de kans op blessures verkleind. Na de rit wordt de hond uitgelopen om de spieren weer af te laten koelen.
Tijdens de ren is de jury de hoogste instantie op de baan. Tegen de door haar genomen beslissingen kan men niet protesteren.
Wil men nadere opheldering vragen over een jurybeslissing betreffende Uw hond dan kan men zich bij de renleider vervoegen. Dit is de contactpersoon tussen deelnemer en jury. Storm dus nooit zelf verontwaardigd het juryverblijf binnen.
De tijdens de ren ambterende jury is voor die ren aangewezen door de CvW. De juryleden doen dit werk praktisch gratis (zoals eigenlijk de meeste functionarissen in de windhonden rensport) en zorgen ervoor, naast de organiserende club die de baan ter beschikking stelt, dat u kunt rennen. Mocht de jurybeslissing u niet begrijpelijk overkomen, accepteer die dan.
Bedenk dat U vaak niet op de juiste plek staat om de situatie te kunnen beoordelen.
Na afloop van de ren is het mogelijk Uw rencertificaat weer op te halen. (Sommige wedstrijdsecretariaten willen ook nog wel eens tijdens de pauze de rencertificaten terug geven aan die deelnemers die al zeker weten dat zij niet meer aan de volgende ritten hoeven deel te nemen.)

Bij een onverhoopte diskwalificatie krijgt U wel de hondenpas maar niet de startlicentie terug.Het verenigingssecretariaat krijgt dan een formulier toegezonden voor een nieuwe proefloop.

Baan: dubbel u – Ovaal
Straalbochten 46 meter, licht opgehoogde bochten 4º en
rechte stukken 2º.

Loopvlak : zand, met sproei installatie

Haassysteem: railsysteem automatisch eindloos

Renafstanden: 350 / 480 meter

Tijdwaarneming: videoregistratie time-tronics


Grotere kaart weergeven

 
 
 
 
Windhonden Renvereniging Amsterdam
Noorderweg 10
2064 KD Spaarndam