Informatie Coursing:
Coursing is de meest authentieke vorm van windhondenrennen, ontstaan in het hondenland bij uitstek, Engeland.
Bij coursing kun je zien hoe honden, per paar, een achtervolging inzetten.
De meest realistische coursing is achter levend wild in de vrije natuur, de live-coursing.
Daarnaast wordt de natuur soms een handje geholpen door hazen te vangen, die bekend zijn op het coursing terrein. Deze autochtonen (hazen) worden gevangen en op de wedstrijddag losgelaten waarna vervolgens 2 honden de achtervolging inzetten.

 

 

 

 

 

Op het Europese continent is coursing achter levend wild bij wet verboden, vandaar dat er naar een alternatief is gezocht en gevonden.
Met behulp van klossen wordt een zigzag parcours uitgezet en met een elektromotor wordt de sleephaas vanaf de start naar het eind van het parcours getrokken.

De lure-coursing.

De grootste moeilijkheid bij de lure-coursing (zo heet een coursing met sleephaas) is uiteraard dat de prooi bepaalt in welke richting de achtervolging gaat.
Op een groot terrein wordt een zigzag traject uitgezet d.m.v. klossen.
Daarnaast kunnen ook hindernissen deel uit maken van het parcours.
Het mooie van coursing is dat elke course weer anders is en een appèl gedaan wordt op de oorspronkelijke eigenschappen van de windhond.
De hond moet intelligent zijn, wendbaar, kracht en snelheid hebben, uithoudingsvermogen bezitten en goed gebouwd zijn.
Bij de live-coursing krijgt die hond punten die de haas dwingt om van richting te veranderen.
Tijdens een lure-coursing worden de honden beoordeeld op de manier waarop ze  aan het coursen zijn.
Vanaf de startplaats wordt de kunsthaas het terrein opgetrokken. De prooi krijgt een ruime voorsprong. Dan worden de 2 honden gestart.
Het eerste gedeelte van de coursing zal dus in een rechte lijn verlopen. Na zo’n  70 tot 100 meter staat de eerste klos.
Vervolgens komen er zigzag gedeelten met hindernissen en aan het eind weer wat  langere gedeelten.

 

Verdere aspecten van coursing.

De rode en witte kleuren zijn van oudsher met coursing verbonden.
Bij coursing lopen de honden met een brede stoffen halsband met  de coursing kleuren; rood en wit. Soms vanuit het baanrennen met een rendek.
Deze kleuren zijn bedoeld voor de jury om de honden goed van elkaar te onderscheiden, verder coursen de honden met een muilkorf. De muilkorven beschermen de honden tegen onderlinge agressie, wat overigens nauwelijks voorkomt.

 

Coursing vanuit honden perspectief.

Coursing is, waar je als hond in alle vrijheid je eigen course kan bepalen en ongetwijfeld in contact komt met het oergevoel van voorouders die destijds in het land van oorsprong ook op deze manier konden jagen.